Aandachtspunten bij het (ver)bouwen van woonschepen

Modern waterwonen kan bij heel veel verschillende scheepstypen.

Je ziet vooral dat het gebeurt met spitsen, viskotters, passagiersschepen, luxe motoren, kempenaren etc. Dit komt omdat die vrij veel ruimte hebben en er vaak allerlei indelingen te maken zijn. Een aantal aandachtspunten bij het (ver)bouwen van woonschepen, die de kwaliteit van wonen op een schip aangenamer maken:

  1. Het ervaren van het water
  2. Relatie tussen binnenruimte en buitenruimte maken
  3. Lichttoetreding: van verschillende kanten licht laten komen
  4. Zichtlijnen creëren
  5. Variatie in hoogtes van ruimtes
  6. Mooie details zichtbaar laten zijn
  7. Duurzame installaties

1. Het ervaren van de nabijheid van water van binnenuit

Het water zien vanuit de binnenruimte van een woonschip is fantastisch. Het water is elke keer weer anders; je ziet watervogels en andere boten voorbijkomen: een uniek uitzicht!

Dit kan bijvoorbeeld door laspoorten in de romp. De laspoorten op de foto zitten ongeveer 40 cm boven de waterlijn (is ook het maximum voor de certificering wat van belang is bij eventuele varende woonschepen).

De relatie tussen binnen- en buitenruimte

Op het water wonen, doe je om vooral van de omgeving te kunnen genieten. Als het mooi weer is, is het heel prettig als je snel buiten kan gaan zitten. Maar ook als het bijvoorbeeld gesneeuwd heeft, wil je dat prachtige winterwonderland op je dek bewonderen!

Wanneer je de toegang tot de buitenruimte gemakkelijk maakt, dan wordt er ook meer gebruik van gemaakt. Vaak zijn openslaande deuren of vouwwanden heel handig in gebruik. Op de Jolie hebben we een terras gemaakt dat benaderbaar is vanaf de keuken door middel van een vouwwand. Een kleine overstek kan erg prettig zijn om de overgang geleidelijker te laten verlopen. Tevens zorgt dit ervoor dat het minder snel inregent.

Lichttoetreding

Vele woonschepen hebben hoofdzakelijk licht van boven, namelijk in de vorm van dakramen. Bij het bekijken van andere voorbeelden van woonschepen viel ons op dat wanneer er ook ramen in de romp, den of in andere delen van het schip waren gezet, er vaak een aangename ruimte ontstond. Juist de combinatie geeft vaak spannende schaduwen of verlichte ruimtes. Ook kan het zichtlijnen geven over de lengte van het schip, zoals bijvoorbeeld met doorkijkjes naar terras of patio.

Zichtlijnen

Om ervoor te zorgen dat je geen opgesloten gevoel krijgt op een schip, kan het helpen de zichtlijnen lang te houden. Bijvoorbeeld de lengte langs de zijwand vrij te houden en niet op te delen in kleine ruimtes.

Variatie in hoogtes van ruimtes

Een woonschip hoeft niet aan het Bouwbesluit voor woningen te voldoen. Dit biedt onder andere de vrijheid om met hoogtes te varieren. De kinderkamers kunnen bijvoorbeeld soms wel een stahoogte van 2.00 meter verdragen.

Mooie zichtbare details

Scheepse details en afwerking maken je schip bijzonder en eigen!

Duurzame installaties

Duurzaamheid is een terugkerend thema in de hedendaagse samenleving. De meeste mensen zijn maatschappelijk of financieel gedreven om iets te gaan doen met dit aspect. Duurzaamheid voor woonschepen kan worden onderscheiden tot de volgende thema’s:

  • materiaal
  • energie
  • sociaal

Materiaal: een binnenvaartschip behouden en weer een nieuw leven geven, is een duurzame gedachte (hergebruik). Daarnaast kan ook het te gebruiken materiaal bijdragen aan de leefbaarheid van het schip, bijv. materialen met van gerecyled materiaal zonder schadelijke lijm erin verwerkt.

Energie: het allerbelangrijkste bij het verbouwen van een schip is om het heel goed te isoleren. Dat is vanwege twee redenen: zodat er minder energie verbruikt wordt en om condensvorming tegen te gaan. De zelfstandigheid en het vrijstaande van een schip bieden de mogelijkheid om bijzondere energiesystemen toe te passen. Een schip is vrij eenvoudig autarkisch uit te voeren.

Sociaal: het wonen op een schip schept vaak een onderlinge (buren)band tussen medescheepsbewoners. De sociale cohesie zorgt voor een maatschappelijke betrokkenheid voor de directe woonomgeving en publieke ruimtes. De meeste woonschipbewoners zijn meer met buiten verbonden dan huisbewoners. De relatie met de natuur en het weer is sterk.

Wij (mijn vriendin Wendy Rommers en ik) ontwerpen ook woonschepen, zowel van binnen als  buiten. We kunnen bovenstaande aspecten integreren in jouw droomschip! Vraag ons om advies!