Ons eigen woonschip Jolie

Van binnenvaartschip tot luxe woonschip

Van maart tot december 2010 hebben we het binnenvaartschip Jolé getransformeerd tot een bijzondere en varende waterwoning: de Jolie

Het schip wat we kochten was een kempenaar van 50 meter en is i.v.m. de restricties van de ligplaats ingekort tot 34 meter. Deze lengte in combinatie met 6.60 meter breedte, levert een ruime woonoppervlakte. Bij het ontwikkelen van het plan, wat we zelf met enthousiasme hebben ontwikkeld, waren de belangrijkste uitdagingen  in het ontwerp o.a. de lichttoetreding, de zichtlijnen, het behoud van de ruimtelijkheid van het casco, de relatie tussen binnen en buiten en de duurzaamheid.

Rondleiding over het schip

Een kleine rondleiding van achter naar voor: de voormalige schipperswoning wordt momenteel nog verbouwd tot een ruimte waarin een logeerkamer, een kinderkamer met 2 bedstedes, een speelkamer en een kleine tweede badkamer moeten komen. Vanuit de schipperswoning kom je via een trap omhoog in de stuurhut: je zit hier 4 meter boven het water, en dat geeft een indrukwekkend panoramisch uitzicht!.

Via de volgende trap daal je af naar de woonkeuken. Deze ruimte valt vooral op door de hardhouten vouwwand, die over de breedte van het terras, de buitenruimte met de keuken verbindt. Door het wegvouwen van de wand is binnen buiten en buiten binnen. De moderne keuken is op maat gemaakt door de scheepsbouwers.

Door weer een trap af te dalen kom je in de living wat een ruime en hoge ruimte is. Door de vele ramen in de romp er een directe relatie is met het water. Je kunt direct vanuit het raam de eendjes voeren! In de voorzijde van het schip zijn nog een wasruimte, een slaapkamer, een logeerkamer en een luxe badkamer met sauna.

Ons idee was om voor loftachtige opzet te kiezen, met lange zichtlijnen binnen en veel contact met buiten. Dit is naar ons idee gelukt door de trappen in elkaars verlengde te plaatsen en de ruimtes kunnen worden afgesloten door schuifdeuren die in de tussenwanden verdwijnen. Het hele schip is heel strak ingetimmerd en is voorzien van een eikenhouten vloer.

Het schip is nog volledig operationeel is; als de landvasten los worden gegooid varen we zo weg. Er is hulp van een boegschroef, die het varen makkelijker maakt. De  installaties zullen door de moderne elektrotechnische installaties gewoon door blijven draaien.

Qua energievoorziening hebben we het dak van de stuurhut met zonnecollectoren bedekt; van maart tot en met oktober kunnen we hiermee de vloerverwarming en het tapwater opwarmen. In de winter zorgen de houtkachels, die aangesloten zijn op het systeem voor een extra warmteafdracht. Verder is het schip zeer goed geïsoleerd (> Rc 5,0) en hebben we zoveel mogelijk duurzame producten toegepast.

Media

We hebben met ons woonschip Jolie veel verschillende media gehaald. Hierbij een opsomming: